Home | Cinta |

Wednesday, September 24, 2014

Petua smbal tumis sedap

Assalamualaikum..
Selalu malas yang amat nak proses cili kering..selalu beli cili boh yang dah siap je..sobss..kena berubah dan rajinnnnn ye syuuu!
Post ni dengan harapan diri sendiri menjadi rajin buat homemade sambal paste..hihi
* Sambal yang sedap haruslah mengunakan cili kering. Cili kering digunting kecil-kecil bagi membuang bijinya dan lalu direbus seketika. Apabila sudah direbus cili tadi hendaklah ditoskan selama 20 minit. Kemudian cili kering itu digoreng di dalam minyak yang panas dalam masa 10 minit tetapi jangan terlalu garing. Apabila sejuk cili tadi hendaklah dimesin bersama minyak yang digoreng tadi dan disimpan di dalam peti ais. Ia akan tahan selama 3 minggu. Apabila ingin memasak sebarang sambal ianya tidak memerlukan minyak yang banyak dan masa untuk memasak sungguh sekejap dan kita akan dapat sambal yang sungguh sedap. Sambal yang kita masak cepat pecah minyak dan wangi.
Selamat mencuba.. 

No comments:

Post a Comment